Lataa DEMECA Ratkaisut- tai Biokaasulaitokset-esitteet tästä

Demeca-asiakastarinoita

DEMECA-ilmanvaihtoremontti: Pasin karjan tuotos parani 12000 kg

”Eläinlääkäri alkoi puhumaan vuosi sitten marraskuussa ilmanvaihdon parantamisesta ja sen merkityksestä eläinten hyvinvointiin. Eläinlääkäri piti puutteellista ilmanvaihtoa syyllisenä, kun yleensä keväällä ja syksyllä on ollut sään vaihdellessa lehmät alttiita soluttelemaan. Lehmät kun tykkäävät raittiista ilmasta ja huono ilma lisää stressiä ja soluja.

Keväällä sitten tuli tankin päälle tonkkapostina Demecan mainos kuin tilauksesta. Soitin heti Demecan myyjälle ja sopimus kennoikkunoista ja hormeista tehtiin nopeasti.

Ilmanvaihdon parantamisen jälkeen säilörehun syönti lisääntyi ja tuotostasot nousivat näppituntumalla keskimäärin +400- 500kg / lehmä / vuosi. Tarkoittaa meillä 10 000 – 12 000 kg lisää maitoa vuodessa. Utareterveys on saatu paremmalle tasolle. Vasikatkin ovat olleet selvästi virkeämpiä, kun navetassa on happea mitä hengittää.

Laske IV-remontin vaikutus omassa navetassasi >

Maitotuotoksen nousu selittyy tietysti pitkälti säilörehun syönnillä, kun lehmä syö hyvin, se myös tuottaa hyvin. Samalla maidon valkuais- ja rasvaprosentit ovat nousseet.

Emäntä käytti ennen P2-luokan pölysuojainta aina navetassa allergian vuoksi. Nyt sen on saanut jättää pois! Navetassa on ollut remontin jälkeen huomattavasti mukavampi työskennellä.

Sähkölaskusta putosi 30- 50€/kk, kun poistopuhaltimet sammutettiin. Nyt kuulee, kun lehmät syö! Kaikki eläimet ovat levollisia. Selvästi poistopuhaltimien melu aiheutti stressiä eläimille. Nyt navetassa voi myös keskustella, ilman että tarvitsee huutaa. Kennolevyhormit tuovat vielä mukavasti luonnonvaloa navetan keskiosaan.

Demeca kennoikkunat ja hormit on paras investointi pitkään aikaan meidän tilalla. Tuotos ja eläinten hyvinvointi ovat parantuneet niin paljon, että takaisinmaksuaika on meillä max. 2 vuotta.

Myyjän palvelu oli asiallista ja reilua. Asennustyö sujui todella mallikkaasti ja tuote on erinomainen. Olen koittanut mainostaa Demecaa kovasti, kyllä tämä ainakin meillä on niin hyvä juttu!”

Pasi Kiljala, Reisjärvi

Kokeile laskurillamme, paljonko tuotosta menetät vuodessa >

 


 

Navetan ilmanvaihdon parantamisella tuloksia välittömästi

Ilmanvaihto on tärkeä juttu navetassa. Itse olin miettinyt ilmanvaihdon parantamista jo pitempää, kun aina tuntui olevan navetassa huono ilma. Eihän se voi olla hyväksi eläimille eikä ihmisille. Puhuin monesti, että jos otetaan ikkunat pois ja laitetaan jotkut luukut, mitkä voi aukaista. Alkaisikohan tuo ilma vaihtumaan paremmin?

Sitten paikallinen Demeca Oy otti yhteyttä ja esitteli omaa ilmanvaihtoasiaa. Totesin heti, että tämä se juttu on! Nopeasti päästiin sopimukseen kennoikkunoista ja poistohormeista, kun selvisi, että rahoitus saadaan järjestettyä Demeca -rahoituksella.

Ikkunat irrotettiin itse ja Demeca hoiti loput. Ammattimiehet olivat asialla ja homma tuli tehtyä kerralla valmiiksi. Nyt meillä on kennoikkunat seinillä ja painovoimaiset hormit katolla. Molempia voidaan portaattomasti säätää.

Moni asia muuttui navetassa. Puhaltimien meteli ja sähkökulutus loppui tähän. Ilma alkoi oikeasti vaihtua ja lämpötila saadaan pidettyä alhaisempana. Ja mikä parasta, investointi oli kerrankin todella kannattava. Jo parin viikon kuluttua huomasin, että n. 2 litraa / lehmä lähtee maitoa enemmän joka päivä nyt syksyllä. Vaikuttaakohan se kesällä vielä enemmän? Tällä tuotoksen lisääntymisellä tuo investointi maksaa itsensä takaisin varmasti parissa vuodessa. Uskon myös, että eläinten terveys ja hyvinvointi menee parempaan suuntaan jatkossa. Navetassa on nyt lypsäjänkin mukava työskennellä.

Suosittelen!

Helinä Niemelä, Haapavesi

Testaa tästä oman tilasi ilmanvaihto >

 


 

Timo, Eira ja Eveliina Liinamaa ovat tyytyväisiä Demeca lietteenkierrätykseen

 

Lietteenkierrätyksellä kuilut toimimaan:
Vuosi ilman lautajumppaa

Meillä oli pudotuskaivon ja pumppauskaivon välinen putki jatkuvasti tukossa, ja kuiluissa, joihin ei tullut pesuvesiä, oli ongelmia lietteen liikkumisessa. Hydraulipumpulla ja perinteisellä traktoripumpulla lietettä siirrettiin paikasta toiseen ja takaisin. Laudalla vellomista, painepesuriin tehtyjä virityksiä ja vaikka mitä kokeiltiin, mutta aina se oli työlästä ja tulos yhtä huono.

Sitten päätin, että jotain olisi keksittävä. Demecan kanssa oli positiivista historiaa ilmanvaihtosaneerauksesta. Muistelin, että heillä on joku pumppu, menin nettisivulle ja löysin lietteenkierrätysasiaa. Soitin heti Demecan myyntiin ja he lupasivat tulla pian käymään.

Hankinnan helppoutta ja nopeita tuloksia

Demecan mies tuli paikalle ja esitteli järjestelmän kokonaisuudessaan. Paikan päällä syvennyttiin ongelmaan ja pohjapiirrokseen piirrettiin putkiston reitti. Mitoitukset selvisivät nopeasti, saatiin heti tarjous ja paperit tehtiin nopeasti. Demecalla oli tarjolla monipuolisesti rahoitusmahdollisuuksia, jotka käytiin myös hyvin läpi.

Koko tekemisen helppous, ostaminen, järjestelmän asennus ja käyttöönotto saivat tekemään nopean päätöksen ja yllättivät minut todella positiivisesti myös käytännössä. Asentajat olivat meillä kolmena päivänä.

Lietteen hämmentämistä ja letkujen raahaamista voisi joku pitää hyötyliikuntana, mutta rajansa silläkin liikunnallakin on. Nyt on vuosi kulunut ilman lautajumppaa.

Mitä me saatiin tällä investoinnilla? Me saatiin kotimainen MRP-pumppu oheislaitteineen, joka murskaa lietteen, ja putkisto, joka kierrättää lietteen kuiluissa. Meidän ei enää tarvitse velloa lietettä, eikä vettä lasketa turhaan kuiluihin.  Liete homogenisoituu pumpussa ja liikkuu siksi paljon paremmin.

Tytär Eveliina on ajanut viime kesän lietteet. ”Eipä muuten ollut tänä kesänä yhtään kertaa multain tai mikään muukaan paikka tukossa. Olipa mukava ajaa lietettä.”

Emäntä Eira painottaa sorkkaterveyttä ja mukavuutta. ”Ei ole enää ollut kertaakaan ritilän tasolla lietteenpinta.”

Itse tykkään työajan säästöstä. Kyllähän sen lietteen kanssa värkkää, mutta kyllä se kuilujen toimimattomuus on masentavaa ja turhalta työtä se lietteen vellominen tuntuu.

Lietteenkierrätysjärjestelmä säästää työaikaa ja hermoja niin paljon, että se on todellakin hintansa väärti. Koskaan ei ole tämän navetan 20-vuotisessa historiassa kuilut tulleet näin tyhjäksi pumppauksen jälkeen.

(Meidän navetassa on painovoimaiset kuilut ja pudotuskaivo, josta yhdysputki pumppauskaivoon. Pumppauskaivosta liete pumpataan traktoripumpulla aika ajoin altaaseen. Jossakin välissä voidaan kaivaa putket suoraan MRP-pumpulta altaaseen)

Suosittelen Demecan lietteenkierrätystä!

Timo Liinamaa
Toukomaan tila, Nivala

Timo Liinamaa Toukomaan tilalta ja Sami Vinkki Demecalta

Kysy lietteenkierrätyksestä myyjiltämme >

 


 

Pikkaraisen tilan isäntäväki ja henkilökuntaa yhteiskuvassa Demecan edustajan kanssa

 

Kuivituksen automatisoinnilla Lehdon tilalle merkittävät vuotuiset säästöt

Lehdon tila Vaalassa on nykyaikainen maidontuotantotila, joka on aloittanut toimintansa sotien jälkeen. Nykyisen isännän, Veli-Pekka Pikkaraisen, isomummo perheineen aloitti tilanpidon. Matkan varrella tilaa on kehitetty pikkuhiljaa, ja Veli-Pekka aloitti isännöinnin vuonna 1977. Mervi saapui tilalle vuonna 1984, jolloin tilalla oli vain yksi lehmä.

Parsinavettaan alettiin hankkia lisää lehmiä ja silloin tilan suunta selkeytyi. Mervi kävi välissä noin 5 vuotta Kestilän maatalousoppilaitoksella opettamassa. Vuonna 1991 rakennettiin uusi pihatto. Navettaan tuli kaikkiaan 36 makuupartta. Pihattorakentaminen ei vielä siihen aikaan ollut mitenkään suuressa muodissa, ja ihmiset varottelivat, että te ette jaksa kahdestaan hoitaa noin isoa karjaa.

Hyppy robottiaikaan

Uusin kahden robotin yksikkö rakennettiin vuosien 2009 ja 2010 aikana, ja silloin sanottiin, että tämän pitää sitten pyöriä kahdella ihmisellä.

– Aika ja ajatusmaailmat maataloudessa ovat muuttuneet valtavasti. Kyllä tämän kokoisessa systeemissä karjanhoitotyö vaatii vähintään 2,5 henkilöä jatkuvasti, Mervi toteaa.

Kaksi vuotta sitten tilalla aloitettiin sukupolvenvaihdos. Tilan poika Jukka-Pekka Pikkarainen jää jatkajaksi tilan nuoren emännän Anna Niskalan kanssa. Anna kouluttautuu tilalla oppisopimuksella maaseutuyrittäjäksi ja valmistuu vuoden 2017 aikana.

Tavoitteena säästöt ja työnteon keventäminen

Ape jaetaan ajettavalla apesekoittimella kaksi kertaa päivässä ja pienkuormaajalla työnnetään lehmien eteen niin usein kuin keretään. Tarkoitus on tulevaisuudessa automatisoida appeen jako. Appeen teko on päätetty pitää itsellä. Lomittajille ei ole haluttu antaa sitä vastuuta, koska onnistunut ruokinta on kuitenkin niin tärkeä osa kokonaisuutta.

Tilaa on kehitettävä jatkuvasti. Aika ja taloustilanne pakottavat nyt automatisoimaan töitä, ja tilalla on haluttu lähteä siihen mukaan. Sillä tavalla työnteosta saa mielekkäämpää ja kevyempää. Tämä on ollut yhteinen näkemys jo pitkän aikaa tällä tilalla.

– Kävin Pohjolan Maidon syysmarkkinoilla 2012 ja tapasin siellä Demecan miehiä. He esittelivät automaattikuivitusta. Ajatus lähti muhimaan, että josko tuollainen meillekin, Mervi muistelee.

Avustusta kuivitusinvestointiin

– Siirryimme niihin aikoihin käyttämään turvepaaleja ja ne tuntuivat todella raskailta käsitellä. Siitä asti kuivitusasiaa mietittiin ja kuultiin, että investointiin voi saada myös avustusta, Mervi kertoo.

Avustusta yritettiin hakea MYEL-vakuutuksesta Mervin selkävaivojen vuoksi. Kelalle tehtiin hakemus, mutta vastaukseksi tuli, että Mervin pitää lähteä toiseen ammattiin, kun ei jaksa kantaa paaleja. Lopulta avustusta hankintaan saatiin ELY-keskuksen normaalin investointitukihakemuksen kautta.

– Aikaisemmin jouduimme käyttämään vierasta työvoimaa kuivutuspaalien kantamisessa ja levittämisessä. Nyt emme tarvitse palkkatyövoimaa ja sehän on meille selvää säästöä. Isäntää joutuu vaivaamaan kuivitussiilon täytössä, Mervi kertoo. Sehän se vasta kallista hommaa on, kun minä sen siilon kurottajalla täytän, Veli-Pekka nauraa perään.

Kysy kuivitusjärjestelmästä myyjiltämme >

Lehmät eivät ole säikkyneet laitetta

Itse kuivitustyö tilalla on nyt siis automaattista. Kuivituslaite levittää kuivikkeen suoraan parsiin, ja automaattinen täyttöjärjestelmä purkaa turpeen varastosiilosta suoraan kuivituslaitteen säiliöön.

– Kone menee välillä eri suuntiin, kun niitä nappuloita painelee. Onneksi tämän laitteen automatiikka kestää nappuloiden näpelöintiä, eikä tietokone sekoa virhepainalluksista, Veli-Pekka toteaa.

– Kerran työnsin apetta pienkuormaajalla ja ihmettelin kun kuivituslaite alkoi yhtäkkiä pudotella turvetta latausasemalla. Vähän aikaa ihmeteltyäni hoksasin, että langaton kaukosäädin on taskussa napit pohjassa. Järjestelmä on onneksi suunniteltu niin, etteivät tällaiset hauskatkaan kommellukset aiheuta sen isompia ongelmia, tilan työntekijä kertoo.

Automatisoinnilla euroja tilille

Kuivituslaitteen hankintaa piti tietysti perustella rahoittajalle eli pankille ja investointitukihakemukseen. Asiaa laskettiin tosissaan, mutta nopeasti todettiin, että kuivituksen automatisointihan todella tuo euroja tilille. Kaikkiaan vuotuiset säästöt ovat noin 30 000 euroa.

– Työkustannuksissa meidän tilalla säästetään lähes 10 000 euroa vuodessa. Ja turve voidaan hakea nyt traktorilla itse lähisuolta. Ennen kuivitusjärjestelmää käytimme paaliturvetta, jonka hinta on nelinkertainen nykyiseen irtotavaraan verrattuna, Veli-Pekka muistelee.

– Demecan myyjä aidosti haastoi meitä, että miksi te käytätte sitten paaliturvetta? Olimme kyllä kokeilleet irtoturpeen käyttöä, mutta ainakin meidän navetassa sen kantaminen käsin oli todella työlästä. Siirryttyämme irtoturpeeseen, kuivikemateriaalin säästö meidän tilalla on noin 20 000 euroa vuodessa, Mervi ja Veli-Pekka summaavat.

Tilanne tänä päivänä

Demecan toimesta asennettu kuivitusjärjestelmä on ollut käytössä nyt noin puoli vuotta. Kuivitusjärjestelmän laitteet toimivat erittäin hyvin. Muutamia lähinnä säätöteknisiä asioita on paranneltu matkan varrella.

– Asennukseen olemme erittäin tyytyväisiä. Olimme varanneet alkuperäisen asennusaikataulun mukaan kaksi lehmäpaimenta asennustyön ajaksi. Aikataulu kuitenkin muuttui, emmekä saaneet järjestettyä paimenia. Yllätykseksemme asentajat olivatkin tottuneita ammattilaisia ja ohjailivat itse lehmiä työn ohessa. Turhaan olisimme ketään siihen ottaneet, Veli-Pekka toteaa tyytyväisenä.

– Lehmien käyttäytyminen ja lypsy eivät häiriintyneet mitenkään asennuksen aikana, Anna jatkaa.

Pikkaraisen työmaalla ollut asentaja Ossi Murtoperä havahtui, että kerta kaikkiaan automaattinen kuivitus pitää saada joka navettaan. Niinpä Ossi lähteekin Itä-Suomeen levittämään kuivituksen ilosanomaa ja siirtyy Demecan myyntiosastolle.

Lehdon tilalla arki jatkuu nyt astetta kevyempänä. Isäntäväellä on enemmän aikaa keskittyä eläimiin ja toiminnan kehittämiseen. Eikä sovi unohtaa lisääntynyttä yhteistä vapaa-aikaa.

Tilan nuoren emännän, Anna Niskalan, kasvoilta paistaa tyytyväisyys automaattikuivitukseen

Kysy kuivitusjärjestelmästä myyjiltämme >