Tilaa uusi Ratkaisut 2017 -esite ilmaiseksi tästä >
Aurinkosähkö

Aurinkosähkö

Tuotat sähköä aina, kun aurinko paistaa.

Ota katon hukkaneliöt todelliseen hyötykäyttöön.

Leasing-rahoituksella lyhyt takaisinmaksuaika.

Pienempi sähkölasku, parempi mieli.

Aurinkosähköjärjestelmä on vaivaton hankkia ja omistaa.

Tehokas vuosikymmenten käytön jälkeenkin.

Laita itse tuotetulla energialla hankittu säästö poikimaan ja sijoita eläinten hyvinvointiin ja sitä kautta suoraan tuotokseen.

Maatiloilla sekä teollisissa ja julkisissa kiinteistöissä käytetään joka päivä huomattava määrä sähköä. Oikein mitoitettuna ostosähkön energian hinta, siirtomaksu ja vero voidaan välttää luotettavalla ja huoltovapaalla aurinkosähköjärjestelmällä.

DEMECAN aurinkosähköjärjestelmä rakennetaan markkinoiden parhaista komponenteista: paneeleiksi voit valita kotimaiset SaloSolarin 265Wp monikidepaneelit tai saksalaisen toimittajamme Axitecin 260Wp vastaavat. Kiinnikejärjestelmänä käytämme saksalaisen Schletterin kiinnikkeitä, joista löytyy parhaat ratkaisut kaikille kattotyypeille. Invertterimme toimittaa itävaltalainen Fronius, joka on valmistanut vahvalla osaamisella aurinkosähköinverttereitä jo vuodesta 1995.

Kannattavan aurinkosähköinvestoinnin perusedellytykset

  • - Omaa sähkönkulutusta riittävästi päiväsaikaan kesällä
  • - Sopiva sijoituspaikka paneeleille, mieluusti valmiiksi kaltevan katon lappeella
  • - Esteetön (varjoton) asennussuunta kaakon ja lounaan välille

Keskimääräinen takaisinmaksuaika investointituki huomioiden (25%) on n. 10 vuotta. Jos ostat silloin vielä sähköä sen tuottaminen itse on paras vaihtoehto.

Kysy rahoitusvaihtoehdoistamme

Miltä kuulostaisi liisattu aurinkosähköjärjestelmä joka oikeasti maksaa itse itsensä? Kysy lisää myyjiltämme.

 


 

Katsaus aurinkosähkön ja aurinkopaneelien tekniikkaan

Aurinkopaneeli

Aurinkopaneelit muodostavat auringosta tulevasta energiasta sähköä. Tätä tapahtumaa kutsutaan valosähköiseksi ilmiöksi. Syntynyt sähkö voidaan käyttää heti sähköverkkoon kytketyissä järjestelmissä. Sähköenergian varastoiminen onnistuu akkujen avulla, jolloin energiaa on käytössä myös silloin, kun aurinko ei paista.

Verkkoonkytketyn paneelijärjestelmän valmistukseen käytetyt hiilidioksidipäästöt paneelijärjestelmä maksaa takaisin kolmen ensimmäisen käyttövuoden aikana. Aurinkoenergiaa Suomessa kesäisin on saatavilla jopa enemmän mitä Saksassa. Vuositasolla Etelä-Suomessa saadaan säteilyenergiaa yhtä paljon, kuin Pohjois-Saksassa. Suomen etuina ovat matalammat lämpötilat ja kesällä pidempään saatava auringonvalo, aurinkopaneelit tuottavat enemmän sähköä viileässä.

Käyttämämme paneelit ovat teholtaan 260 Wp, mitat ovat 1640x992x40, pit. x lev. x kork ja painoa yhdellä paneelilla on 18,5 kg. Paneelin teholukema on 16%, joka on keskimääräistä teholukemaa korkeampi. Paneelien kehyksinä on anodisoidut alumiinilistat. Paneelin tyyppi on polykristallinen, koska se sietää enemmän varjostuksia, kuin monokristallinen paneeli. Paneeli koostuu 60 polykristallikennosta. Maksimikuorma paneelille on 5400 N/m^2, mikä vastaa n. 550 kg/m^2.

Aurinkopaneeleilla on 25 vuoden tehotakuu, joka takaa, että 25 vuoden käytön jälkeen paneeli tuottaa edelleen vähintään 85 % ilmoitetusta tehosta. 15 vuoden tehotakuu on vastaavasti 90 %. Aurinkopaneelissa ei ole kuluvia mekaanisia osia. Aurinkopaneeleille myönnetäänkin 12 vuoden takuu rakenteelle. Paneeleilla on siis takuuta keskimäärin 2 vuotta enemmän, kuin muilla valmistajilla.

Valmistaja:
AXITEC GmbH on saksalainen yritys, joka suunnittelee ja valmistaa paneeleita Saksassa. Yrityksellä on paneelivalmistus myös Kiinassa. Paneeleissa on positiivinen 4,99Wp tehotoleranssi, joten investointi maksaa itsensä takaisin aiemmin.

Aurinkopaneeli valmistajalta Axitec

 

Invertteri

Invertteri muuttaa aurinkopaneeleilta saatavan tasavirran (DC) vaihtovirraksi (AC). Hyötysuhteelta invertterit ovat erittäin hyviä (yli 96%). Invertterit keräävät dataa tuotetusta sähköstä, joten systeemin tuottoa on helppo seurata. Inverttereitä on olemassa 1- ja 3-vaiheisia. 1-vaiheiset invertterit tuottavat sähkön yhteen vaiheeseen, kokoluokaltaan tällaiset invertterit ovat alle 5 kW. 3-vaiheiset invertterit tuottavat sähköä kaikille 3-vaiheelle, kokoluokaltaan invertterit ovat 5 kW aina 30 kW asti. Kahta tai useampaa invertteriä rinnakkain käyttäminen mahdollistaa, että aurinkovoimalan kokonaisteholle ei ole ylärajaa. Tällä hetkellä yli 50kVA:n järjestelmä on sähköveron alainen.

On Grid invertterit ovat kytkettyinä verkkovirtaan ja syöttävät ylimääräisenä tuotetun sähkön verkkoon. Off Grid inverttereitä ei kytketä verkkoon ja Off Grid järjestelmissä ylimääräinen energia voidaan varastoida vaikkapa akkuihin. Lisäksi on olemassa mikroinverttereitä, joissa jokaisen paneelin tai paneeliparin tehon talteenotossa on oma invertteri. Tällä hetkellä mikroinvertterien hinnat ovat kuitenkin korkeampia suhteessa yhteen suurempikokoiseen invertteriin.

Verkkoonkytkettävistä inverttereistä löytyy yksi tai useampi MPPT-säädin, jonka tehtävänä on hakea paneelien maksimitehoa paneelikentän jännitettä säätämällä. Tätä tekniikkaa käyttämällä paneelit toimivat optimaalisesti myös pilvipeitteen ohittaessa paneeliryhmän. Säädimen avulla saadaan jopa 30% enemmän tehoa verrattuna paneelijärjestelmään ilman MPPT-säätimiä.

Valmistaja:
ABB on ruotsalais-sveitsiläinen konserni, jolla on toimintaa n. 100 maassa. Suomessa ABB:llä toimintaa on mm. Helsingissä ja Vaasassa. ABB:n 1-vaihe inverttereillä on 5 vuoden takuu ja 3-vaiheisilla jopa 10 vuoden takuu.

ABB Trio Invertteri Demeca Solar Aurinkosähköjärjestelmässä

 

Lataussäädin

Akkuja käytettäessä tarvitaan lataussäädin. Lataussäädin säätää akulle menevää virtaa ja jännitettä. Lataussäätimiin on saatavilla myös verkkoinverttereistä löytyvä MPPT-säädin, jonka avulla paneeleilta saadaan jopa 30% enemmän energiaa kuin ilman MPPT säädintä. Lisäksi lataussäädin tutkii akun lämpötilaa, haitallisen ylikuumenemisen varalta. Lataussäätimen avulla akuston kestoikä on korkeampi. Akkuina kannattaa käyttää sellaisia malleja, joissa syväpurkautuminen ei aiheuta akun välitöntä vaurioitumista.

Victron Easysolar Invertterilaturi - Demeca Solar Aurinkosähkö mökille

 

Akusto

Akuston avulla auringosta tuleva energia saadaan talteen myöhempää käyttöä varten. Akuston mitoittamisesta tarkemmin kohdassa Aurinkojärjestelmän mitoitus. Akusto mitoitetaan täysin käytön ja tarpeen mukaan.
Ajoneuvojen käynnistysakut eivät ole sopivia pitkällä tähtäimellä aurinkovoimalaan. Akkuina kannattaa käyttää syväpurkautumisen kestäviä akkuja, koska ne eivät välittömästi vaurioidu syväpurkautumisesta. Akkuina kannattaa käyttää suljettuja akkuja, koska niitä voidaan käyttää sisätiloissa. Mökkikäytössä voi olla kumminkin viisasta rakentaa pieni lukittu laatikko akuille mökin ulkopuolelle. Akusto tulisi talvisäilytyksessä olla täyteen/lähes täyteen varattuna, jolloin se kestää parhaiten talven yli. Lisäksi tyhjänä olevan akun ominaisuudet saattavat muuttua niin, ettei se enää pysty varastoimaan energiaa, lisäksi ongelmaksi voi tulla tyhjän akun jäätyminen, koska puretun akun elektrolyytti on lähes vettä.

Aurinkosähkön käyttäminen

Tällä hetkellä aurinkosähkön tuottaminen on kannattavaa omaan käyttöön. Vielä ei ole käytössä syöttötariffimaksua, jonka avulla aurinkosähkön myymisestäkin tulisi kannatavampaa. Mitoittamalla aurinkosähköjärjestelmä oikein, saadaan sen avulla tuotettua energiaa kannattavasti ja ekologisesti kestävästi. Yleensä aurinkosähköjärjestelmässä käytetään invertteriä, jonka avulla järjestelmästä saatava tasavirta muutetaan sopivaksi vaihtovirraksi sähkölaitteille. Akullisissa järjestelmissä invertteri ei ole pakollinen, tällöin voidaan käyttää tasajännitelaitteita. Yleisimmät kodinkoneet on saatavilla tasajännitekäyttöisinä, mutta hinnaltaan ne ovat yleensä hieman kalliimpia, kuin vaihtovirtakäyttöiset. Tasavirtakytkennöissä täytyy tarkemmin miettiä millaisia laitteita käytetään ja kuinka kaukana akustosta käyttö on, etäisyyden ja laitteen tietojen avulla lasketaan sopiva kaapelivahvuus, jottei häviöitä tule liikaa.

Aurinkosähkön ekologisuus

Verkkoonkytketty aurinkosähköjärjestelmä tuottaa energiaa niin tehokkaasti, että sen tekemiseen kulutetut hiilidioksidipäästöt kuittautuvat ensimmäisen kolmen käyttövuoden aikana. Järjestelmä ei tuota käytön aikana ollenkaan päästöjä.

Aurinkopaneelien asennus

Optimaalinen tilanne on, kun paneelit asennetaan etelään päin ja asennuskulmaksi maata vasten 40-45 astetta. Kesälle optimaalinen aurinkopaneelien kulma olisi noin 30 astetta, kun taas syksylle ja keväälle optimaalinen kulma on noin 60 astetta. Asennuskulman vaikutus ei ole niin suuri, kunhan se on 25-60 asteen välillä. Etelän lisäksi lähes yhtä hyviä asennussuuntia ovat muut lounaan ja kaakon väliin jäävät suunnat. Esimerkiksi etelälounaan ja etelän välinen tehonalenema on vain 2 %.

Aurinkosähköjärjestelmän mitoitus

Aurinkopaneelien tuottoarvio saadaan, kun kerrotaan paneelien yhteenlaskettu nimellisteho [Wp] 800-1000:lla. Järjestelmän kokoluokkaan vaikuttavat myös invertterien koot. Olennaisinta järjestelmää mitoittaessa omaan käyttöön on, että tehdään oikeanlainen tarvekartoitus. Kartoituksessa selvitetään mahdolliset asennuspaikat ja kiinteistön sähkönkulutuslukemia. Kartoituksen jälkeen lasketaan kiinteistölle sopiva aurinkosähköpaketti ja tehdään tarjous järjestelmästä.

Mökkijärjestelmän mitoitukseen vaikuttavat käytettävät sähkölaitteet ja niiden käyttöaika. Kaikkien käytettävien laitteiden kulutus vuorokaudessa lasketaan yhteen. Mökkikäytössä akusto mitoitetaan yleensä kestämään 2-5 vrk ilman auringonpaistetta. Sopivan akuston ja invertterin avulla mökillä pystyy käyttämään kaikkia mahdollisia sähkölaitteita. Myös käyttöajankohta vaikuttaa mitoittamiseen, ollaanko mökillä vain viikonloppuisin vai käytetäänkö sitä tasaisesti koko viikon. Akullisessa järjestelmässä aurinkopaneeliteho ei rajoita käytettävien sähkölaitteiden tehoa. Myös aggregaatin hankkiminen aurinkosähköjärjestelmän rinnalle voi olla järkevää. Tällöin voidaan akuston kapasiteetti mitoittaa pienemmäksi ja suurimpia laitteita käyttäessä kytkeä aggregaatti invertteriltä automaattisesti päälle.